İZMİR HAYVAN KATLİAMINA ENGEL OL..!

İZMİR HAYVAN KATLİAMINA ENGEL OL..!
TORBALI HAYVAN MEZARLIĞI OLMASIN..!

4 Aralık 2012 Salı

Korkutan Ölümler


Efemçukuru'nda altın madeni önündeki protesto, dere suyuna karışan asitten ölen balık ve hayvanlar içindi



Efemçukuru altın işletmesinin atıklarıyla kirlendiği iddia edilen Kokarpınar deresinde balık ölümleri ve Kavacık köyündeki hayvan ölümleri protesto edildi. Tüprag Maden İşletmesi'nin önünde toplanan kalabalık, yaşam hakları için slogan attı

Çevrecilerin yıllardır mücadele ettiği Efemçuku’nda Tüprag Maden işletmerine ait altınmadeni şirketi bir kez daha protesto edildi. Maden işletmesinin önünde Efemçukuru ve Kavacık Köyleri Doğayı Koruma Derneği'nin organize ettiği protestoya EGEÇEP bileşenlerinden Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği, Emek Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve az sayıda Kavacık köylüsü destek verdi. Tek bir Efemçukuru köylüsünün katılmadığı eyleme Kavacık köyünden de madende çalışanların eylemlere katıldıklarında işten çıkarıldıklarından katılmadığı öğrenildi. Grup, maden işletmesi önünde alkışlar eşliğinde yürüyerek, 'balıklar öldü derede, yetkililer hani nerede?', 'Üzümümüz dünyada tek, durmak yok katliam bitene dek', Tüprag geldi buraya, husumet girdi araya', Badem, ceviz kuruyor, Yaşar amca gülüyor', 'Zengin bölgenin fakir insanı olma, artık gör katliamı' yazılı pankartlar taşıdı. 'Havana, suyuna, toprağına sahip çık' sloganları atıldı.

BİR AT, 55 KEÇİ ÖLDÜ

Kanadalı Eldorado Gold firmasının altın işletme şirketi Tüprag Metal Madencilik'in önünde yapılan  eylemin nedeni Efemçukurundan başlayıp Güzelbahçe Çamlı köyüne kadar 20 kilometre uzanan altın işletmesinin kirlettiği iddia edilen Kokarpınar Deresi'nde balıklar ile dereden su içen at ve keçilerin ölmesi oldu. Mayıs ayında ard arda meydana gelen 1 at, 55 keçi ve balıkların ölümleri nedeniyle harekete geçen Kavacık Köyü Muhtarı Şinasi Köse, İZSU Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'na başvurarak ölü balıkların tahlilini istediğini belirtti. Raporda, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü’nden Araştırma Görevlisi Dr. Aydın Ünlüoğlu'nun incelediği, enstitüye dere suyunun içinde götürülen ölü balıklardan sudan çıkarıldığında bir asit kokusu alındığı, balıkların yaralanma, kanama gibi dışsal, bulaşıcı ve salgın bir hastalığının olmadığı tespit edildi. Meydana gelen balık ölümlerinin birinci sebebinin ortamdaki asitin olduğu kanaatine varıldığı belirtilen raporda, balık ölümlerinin 'ölümler, muhtemelen asite maruz kalan balıkların solungaçlarında mukoza oluşumuna bağlı olarak solunum zorluğu ve oksijen yetersizliğinden dolayı' meydana geldiği yazıldı. Kesin olmasa da bir diğer ölüm sebebinin suyun fiziksel özelliklerinde meydana gelmiş olan ani bir değişiklikten olabileceği de belirtildi.

DAHA DA KÖTÜSÜ OLACAK

Altın madeni tabelasının önüne alkışlar ve sloganlarla ilerleyen grup adına açıklamayı Efemçukuru ve Kavacık Köyleri Doğayı Koruma Derneği Başkanı ve Kavacık Köyü Muhtarı olan Şinasi Köse yaptı. Köse, “Doğamızı, dere yataklarımızı, suyumuzu, köyümüzü, ürünümüzü kısacası yaşamımız korumak için bugün buradayız, bu eylemi yapıyoruz. Zengin altını götürecek, yıllar sonra çekip gidecek peki biz köylüler ne yapacağız? Suyumuzu kirlettiklerini raporlarla belgeledik. Balıklarımız, hayvanlarımız öldü. Bugün hayvanımız yarın biz. Bu durumun daha da kötü sonuçlar doğuracağını biliyoruz. Bizi birbirimize düşüren, yaşamımızı elimizden almaya çalışan maden işletmesini istemiyoruz. 10 yıl sonra madenciler çekip gittiğinde artık kaliteli ürün alamıyor olacağız. Meyve ağaçlarımız kuruyor. Tüprag yetkilileri bize doğaya zarar verilmeyecek dedi. Şimdi ise muhatap bulamıyoruz” dedi.

EYLEMLERİMİZ DEVAM EDECEK

Muhtar Şinasi Köse, köylünün neden eyleme gelmediğiyle ilgili ise çarpıcı iddialarda bulundu: “Köylü baskı altında. Yöneticiler eylemlere katıldıklarında işten çıkarıyor. 25 arkadaşımıza bu yapıldı. Biz de gelmeden önce tehdit edildik. Bizzat şirket yöneticileri tarafından eylemi yapmamızın istendiği ve kötü sonuçlara neden olacağı söylendi. Bizim topraklarımızda Eldorado Gold hüküm sürüyor, buna karşıyız. Altın içinde yüzen yöre halkı zayıflatılmış, muhtaç duruma getirilmiş durumda. Biz yılmayacağız. Bundan sonra da raporlatacağız, eylemlerimize devam edeceğiz, herkesten destek bekliyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da desteğini istiyoruz.”


Haber: Figen BİCAN
9 Eylül Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder